Često postavljena pitanja

1. U kojim gradovima djelujete?

Lpr Centar je svoje djelovanje započeo u Tuzli. Vremenom smo naše aktivnosti proširili na ukupno 19 gradova u Bosni i Hercegovini od kojih se edukacije trenutno izvode u 11 gradova: Tuzla, Čelić, Gradačac, Banovići, Zenica, Banjaluka,  Bijeljina, Mostar, Široki Brijeg, Gračanica, Doboj, Jelah. Edukacije u Priboju, Loparama, Živinicama, Brčkom, Lukavcu, Kalesiji i Palama su završene. Međutim, trudimo se proširiti projekat pružanja besplatnih edukacija na što više gradova u BiH i sve novosti će biti objavljivane na našoj web stranici i Facebook stranici.

2. Kako se mogu prijaviti na kurseve?

Prijave na naše kurseve su uvijek u toku i vrše se isključivo putem prijavnog obrasca na našoj web stranici. Prijavni obrazac se nalazi u lijevom dijelu stranice pod imenom “Prijava na kurs”. Napominjemo da je veoma bitno da ostavite ispravne podatke prilikom procesa prijave pošto ćemo te podatke koristiti da vas kontaktiramo vezano za status vaše prijave.

3. Kako da znam na kojem sam nivou poznavanja stranog jezika?

Prilikom prijave na kurs, u prijavnom obrascu se nalazi dio gdje birate nivo koji želite pohađati. Ukoliko ne znate koji nivo da odaberete, odaberite opciju “Nisam siguran” koja će vas odvesti direktno na test za utvrđivanje nivoa poznavanja jezika. Rezultati testa se automatski obrađuju nakon čega stižu na glavni mail Centra te tako imamo uvid u vaše rezultate i shodno tomu vas svrstavamo u grupe.

4. Šta nakon prijave?

Nakon što pošaljete prijavu, ista stiže na glavni mail Centra odakle se proslijedi dalje predavaču u grad koji ste odabrali na samoj prijavi. Predavač potom formira grupe shodno nivoima koje ste izabrali ili rezultatima testa za utvrđivanje nivoa. Kada grupe budu formirane, dobićete obavijest putem mail adrese koju ste naveli prilikom prijave o vremenu i mjestu održavanja nastave na kursevima. Ukoliko ne budemo imali formirane grupe na željenom nivou, predavač će vas obavijestiti o tomu i bićete uvršteni na listu polaznika na čekanju.

5. Koji su termini održavanja nastave na kursevima?

Nastava na svim našim kursevima se izvodi u popodnevnim terminima, najčešće od 16h do 20 h, ovisno o dostupnim terminima i prostorijama. Termine je moguće uskladiti i prilagoditi većini grupe.

6. Koliko traje kurs?

Kurs engleskog jezika od početnog do naprednog nivoa traje ukupno 9 mjeseci no, polaznici počinju sa učenjem od onog nivoa koji odaberu ili koji se utvrdi ulaznim testiranjem, što onda može umanjiti trajanje kursa. Kada je u pitanju kurs njemačkog jezika, svi nivoi su podijeljeni na dva dijela i svaki dai traje po 2 mjeseca. Npr. nivo A1 je podijeljen na A1/1 i A1/2 što znači da A1/1 traje 2 mjeseca, A1/2 također, itd…

7. Koji certifikat ću dobiti i kada?

Certifikati koji se izdaju za završen kurs engleskog jezika su međunarodno priznati i mogu se upisati u radničku knjižicu. Izdaje ih El Roi Evropski centar za obrazovanje. Certifikat se izdaje samo nakon završenog naprednog nivoa edukacije, ne nakon svakog nivoa. Certifikate za ostale kurseve pri našem Centru izdaje naše Udruženje i ti certifikati nisu međunarono priznati te vam mogu poslužiti samo na području naše države.

8. Po kojem programu se izvodi nastava na kursevima?

Nastava na kursevima engleskog jezika se izvodi po jedinstvenom programu koji je razvio El Roi u skladu sa potrebama polaznika a u cilju lakšeg usvajanja gradiva.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, svi polaznici uče uz kombinaciju pravog i virtuelnog profesora.
Elektronska knjiga – Talking Book (polaznici je koriste kako bi učili kod kuće na isti način kao da su na času) je kompletno zaokružen proces samostalnog učenja, po mnogo čemu jedinstven u svijetu. Ovdje se prvi put koristi tehnologija učenja stranog jezika uz pomoć virtuelnih profesora koji predaju na potpuno isti način kao pravi. Tako bi lice koje uči imalo isti osećaj kao da uči uz pravog profesora. Talking Book virtual teacher može da objašnjava gradivo, čita šta god poželite, prevodi, vježba sa vama i ispravlja kada griješite, pomaže kada radite domaći zadatak, igra se sa vama… Kombinacija učenja uz pravog profesora (dolaskom na kurseve u školi) i samostalnog učenja uz Talking Book, daje fascinantne i nevjerovatno brze rezultate.

Nastava na kursevima njemačkoj jezika se izvodi po Schritte International i Menschen programima.

9. Plaća li se kurs?

Svi kursevi pri našem Centru su besplatni za socijalno ugrožena lica. Međutim, našim kursevima se mogu priključiti i svi ostali građani koji nemaju status socijalno ugroženog lica tako što će samostalno finansirati mjesečnu članarinu u iznosu od 27 km za koju ćemo im obezbijediti sve potrebne materijale za rad.

10. Ko spada u socijalno ugrožene kategorije društva?

Djeca bez roditeljskog staranja;

Korisnici stalne novčane pomoći;

Lica sa invaliditetom i osobe ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju, (invaliditet 70% +);

Stara lica bez porodičnog staranja;

Lica koja imaju preko 65 godina, a ne ostvaruju prava iz oblasti penzijsko invalidske zaštite (PIO);

Lica koja su ostala bez doma usljed elementarnih nepogoda (100% šteta)

Žena – majka za vrijeme trudnoće koja nije u radnom odnosu, ukoliko je suprug nezaposlen;

Žena – majka porodilja koja nije u radnom odnosu do navršene jedne godine života djeteta, ukoliko je suprug nezaposlen;

Civilne žrtve rata koje nisu u radnom odnosu (invaliditeta 90% +);

Nezaposleni ratni vojni invalidi i djeca nezaposlenih ratnih vojnih invalida koja nisu napunila 18. godina starosti;

Djeca poginulih boraca, ukoliko su na redovnom školovanju do navržene 27. godine života;

Žrtve nasilja u porodici;

Žrtve trgovine ljudima.

11. Kako da pokrenem elektronsku knjigu?

Za sva pitanja i nejasnoće oko pokretanja elektronske knjige za učenje engleskog jezika posjetite navedeni link:

http://www.elroi.info/serbian1/pages/Najcesce%20postavljana%20pitanja%20-%20Instalacija%20TB.htm

Ukoliko nakon pročitanih informacija na datom linku i dalje ne možete pokrenuti knjigu, javite se na mail El Roi službe za podršku: obrazovni.institut@gmail.com.

12. Kome da se obratim ako imam dodatna pitanja?

Za sva dodatna pitanja i nejasnoće obratite nam se putem mail adrese: lpr.centar@gmail.com ili postavite upit putem naše web stranice (u lijevom dijelu stranice na dijelu “Kontakt”).